Układ pokarmowy noworodka jest niedojrzały, co oznacza, że
potrzebuje on czasu, aby móc przystosować się do nowego rodzaju oraz sposobu
przyjmowania pokarmów. Układ ten wytwarza mniejsze ilości enzymów trawiennych
niż układ pokarmowy osoby dorosłej. Przyswajanie oraz trawienie pokarmu innego
niż mleko matki może stanowić dla dziecka problem, wywoływać dyskomfort oraz
być przyczyną alergii pokarmowych. Dlatego istotne jest wprowadzanie żywności
uzupełniającej niemowląt karmionych piersią w odpowiedni sposób. I tak:
- w 1 - 6 msc – powinno następować karmienie piersią
na żądanie, a posiłki dodatkowe mogą być wprowadzone między piątym a szóstym
miesiącem życia, w okresie tym proponuje się wprowadzenie niewielkiej ilości
glutenu, np. kaszka lub kleik zbożowy w przecierze jarzynowym;
- między 7 a 9 msc – również powinno występować karmienie
dziecka piersią na żądanie, a dodatkowo rozszerzanie diety o przykładowe
posiłki uzupełniające: zupa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem bądź
rybą, kaszka czy też kleik zbożowy bezglutenowy lub glutenowy, sok owocowy
(przecierowy) bądź przecier owocowy;
- w 10 miesiącu – karmienie piersią na żądanie, ponadto:
obiad z dwóch dań: zupa jarzynowa z kaszką + jarzynka z gotowanym mięsem czy
też rybą, kaszki/kleiki i sok lub przecier owocowy;
- pomiędzy 11 a 12 msc – karmienie piersią na żądanie, obiad
z dwóch dań, produkty zbożowe (kaszki/kleiki, pieczywo, biszkopty, sucharki)
łączone z produktami mlecznymi (np. jogurt, kefir) oraz przecier lub sok
owocowy.
Przede wszystkim należy jednak pamiętać, aby:
1. wprowadzać nowe posiłki stopniowo – najwyżej 1 tygodniowo
(|ułatwi to rozpoznanie produktów wywołujących reakcje alergiczne),
2. zaczynać od niewielkich porcji,
3. do końca pierwszego roku życia nie podawać pokarmów
najczęściej wywołujących alergię, np.: mleka krowiego, cytrusów, jajek,
truskawek, orzechów, czekolady,
4. samodzielnie przygotowywać posiłki z produktów świeżych i
ekologicznych,
5. produkty dla niemowląt (kleiki/kaszki) wybierać od
sprawdzonych producentów.
Komentarze
Prześlij komentarz